Woodstock toteutti rauhan ja rakkauden aatetta ajan parhaiden muusikoiden tahtiiin

Yksi historian legendaarisimmista festivaaleista on tietenkin vuonna 1969 järjestetty Woodstock, joka on toiminut esikuvana ja innoituksensa monille tapahtumille aikakauden jälkeenkin. Woodstockista on tehty niin lauluja kuin elokuviakin ja sen rauhaa ja rakkautta julistava sanoma tunnetaan edelleen. Kyseessä oli hippiliikkeen päätapahtuma, joka kokosi yhteen valtavan määrän juhlijoita ja eturivin esiintyjiä. Vaikka käytännön järjestelyt eivät riittäneetkään lopulta yleisömäärälle, sujui tapahtuma varsin rauhanomaisesti. Jo seuraavana vuonna tapahtumasta tehtiin dokumenttielokuva Woodstock – 3 päivää rauhaa, rakkautta, musiikkia joka palkittiin myös parhaan dokumentin Oscar-palkinnolla.

Puoli miljoonaa festivaalikävijää juhli yhdessä

Woodstock järjestettiin 15. elokuuta 1969 pikkukaupungissa New Yorkin osavaltiossa, paikallisen maanviljelijän Max Yasgurin mailla. Kolmen päivän aikana paikalle kerääntyi yli 500 000 festivaalivierasta ja 1,5 miljoonaa halukasta jäi vielä porttien ulkopuolelle. Viimeistään tämä tapahtuma teki selväksi sen, että hippiliike ei ollut mikään pienen porukan puuhastelu ja myös yritykset alkoivat kiinnostua uudesta kohdeyleisöstä. Tapahtumassa esiintyivät monet tuon ajan kuuluisimmista muusikoista, kuten Janis Joplin, Santana, Jimi Hendrix, Johnny Winter, Jefferson Airplane ja Canned Heat sekä lisäksi 30 muuta artistia.

Idea musiikkifestivaaliin saatiin lähes sattumalta

Woodstockin ideoijina toimivat neljä nuorta miestä, joilla oli sekä varakkuutta että energiaa ja he halusivat tehdä jotain uutta ja ainutlaatuista. Heistä kämppiksinä asuivat John Roberts, joka oli perinyt apteekkarivanhemmiltaan miljoonaomaisuuden ja Joel Roseman, joka oli arvostetun Yalen yliopiston kasvatti, mutta soitti lakimiesopintojensa ohessa kitaraa. He laittoivat ilmoituksen Wall Street Journaliin ja The New York Timesiin, joissa he etsivät uusia, kiinnostavia liikeideoita. Alun perin ideana oli lähinnä hölmöily, mutta vastauksia saatuaan miehet kiinnostuivat sijoittamisesta.

Festivaalimanagerina työskennellyt Michael Lang ja Capitol Recordsin varapääjohtaja Artie Kornfeld toimivat omilla tahoillaan kulttuurituottajina ja suunnittelivat perustavansa levy-yhtiön, mutta tarvitsivat tätä varten pääomaa. Molempien suuri idoli oli Bob Dylan, joka eli Woodstockin kylässä. Tämän takia myös tuleva musiikkistudio haluttiin sijoittaa Woodstockiin. Etsiessään rahoitusta studiolleen he kohtasivat Rosemanin ja Robertsin. Nelikko kehitteli idean kaikkien aikojen suurimmasta musiikkifestivaalista, johon kutsuttaisiin esiintyjiksi joukko nimekkäitä artisteja. Loppu onkin historiaa.

Ihmiskaaos täynnä rauhaa ja rakkautta

Aluksi festivaalille oli hankala löytää paikkaa, sillä kaupungit suhtautuivat epäillen hurjapäiseen hankkeeseen. Lopulta järjestäjät löysivät rahapulasta kärsineen maanviljelijän, jolta saivat tarvittavan alueen vuokrattua. Toki arviot kävijämääristä jäivät tuolloin huomattavasti alakanttiin, sillä järjestelyvaiheessa festivaalille odotettiin noin 50 000:tta kävijää. Kaksi viikkoa ennen festivaalia lippuja oli myyty jo 180 000 kappaletta. Kun vielä itse festivaalin alettua paikalle alkoi virrata moninkertainen määrä ihmisiä, joutuivat järjestävät lopulta luovuttamaan lipunmyynnin suhteen ja päästämään loput sisälle ilmaiseksi. Mukana oli opiskelijoita, taiteilijoita, työläisiä ja laitapuolenkin kulkijoita, mutta kaikki mahtuivat lopulta sovussa alueelle. Tämä olikin hyvä, sillä turvallisuusjärjestelyt olivat yleisömäärään nähden erittäin puutteelliset. Tapahtumassa pitivät järjestystä niin kutsutut ”Ole kiltti” -joukot, jotka lähestyivät häiriköitsijöitä pyytämällä, että he häiriköinnin sijaan tekisivät jotain muuta.

Festivaali oli käytännössä ihmiskaaos ja tätä lisäsivät vielä rajut sade- ja ukkoskuurot. Silti huolenpito toisista jatkui koko tapahtuman ajan. Väkivaltaa festivaalilla ei nähty, sen sijaan siellä tapahtui ainakin kaksi synnytystä. Ruoka uhkasi loppua kesken ja newmexicolainen hippikommuuni alkoi jakaa vieraille ilmaista kasvisruokaa. Ihmiset kulkivat ja telttailivat mudassa, mutta yhteinen aate ja musiikki toivat energiaa. Järjestäjät maksoivat tapahtuman kuluja vielä vuosia jälkeenpäin, mutta kukaan ei voinut kieltää, etteikö Woodstock olisi ollut jotain aivan ainutlaatuista.