SXSW on äärettömän toimiva festivaalisillisalaatti

Teksasin Austinissa järjestetään vuosittain tarjonnaltaan luultavasti maailman monipuolisin festivaali SXSW eli South by Southwest. Kymmenen päivän aikana festivaalivieraille tarjoillaan käsittämättömän laaja kattaus musiikkia, elokuvia, stand up -komediaa ja teknologian uusia tuulia interaktiivisten pelien ja innovaatioiden kautta. Runsaudenpula iskee jo yhdenkin genren kohdalla, sillä pelkästään musiikkipuolella nähdään lähes 2 000 esiintyjää. Oman lisänsä festivaalitunnelmaan tuo Austinin ympäristö, joka on viehättävä sekoitus suurkaupunkia ja kylätunnelmaa. Austin on yksi Yhdysvaltojen aktiivisimmista kulttuurikaupungeista ja erityisesti festivaalin aikaan jokaisen ravintolan terassilla raikaa livemusiikki ja kadunvarret ovat täynnä performanssitaiteilijoita. Tähän maailmaan on helppo heittäytyä, eikä sieltä haluaisi festivaalin loputtuakaan palata.

Musiikkikonferenssista maailmanluokan festivaaliksi

SXSW järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1987, mutta tuolloin se oli lähinnä musiikin ammattilaisille suunnattu konferenssitapahtuma ja osallistujia oli noin 700. Austinissa on aktiivinen teknologiateollisuuden keskittymä ja tämä on näkynyt alusta asti osana festivaalia. Vaikka pääpaino oli pitkään musiikissa, alkoi paikalle virrata erilaisia sosiaalisen median vaikuttajia, digiasiantuntijoita, koodareita ja suunnittelijoita. Vähitellen ohjelma laajeni musiikista elokuviin ja vuonna 2008 mukaan otettiin myös stand up -komedia. Vuonna 2012 festivaali avasi oman osuuden videopeleille. Kävijämäärät ovat vuosien kuluessa räjähtäneet käsiin. Pelkästään musiikkiosuudessa vierailee nykyään vuosittain yli 28 000 kävijää ja koko festivaalin kävijämäärä ylittää 50 000 rajapyykin. Kaupunki on innoissaan tulonlähteestä, mutta osaltaan myös rajoittanut kävijämäärää, jotta normaali elämä sujuisi myös festivaalin aikaan.

Unohtumattomia hetkiä niin esiintyjille kuin yleisöllekin

SXSW:n ohjelmaan kuuluvat konserttien ja elokuvien lisäksi erilaiset keskustelutilaisuudet, joissa nähdään esiintyjinä ajankohtaisia ja usein varsin värikkäitä puhujia eri aloilta. Keskustelutilaisuuksiin on lähes poikkeuksetta valtavat jonot ja niissä on kuultu raikkaita ja uusia näkökulmia musiikki-, elokuva- ja teknologia-alan huippunimiltä.

Musiikkitapahtuman yhteydessä järjestetään esiintymistilaisuuksia myös nouseville kyvyille ja konsertit ovat usein mieleenpainuvia ja intiimejäkin tilaisuuksia. Esiintyjien kohdalla ne ovat monesti johtaneet himoittuihin yhteistyösopimuksiin. Esimerkiksi vuonna 2000 laulaja ja lauluntekijä John Mayerille tarjottiin hänen puheenvuoronsa jälkeen levytyssopimusta Aware Recordsilta ja hän pääsi tekemään ensimmäistä levyään. Innostusta herätti aikoinaan myös brittilaulaja James Blunt läsnäolollaan ja esiintymisellään ja myös hän poistui tapahtumasta uuden levytyssopimuksen kanssa. Jo asemansa vakiinnuttaneet yhtyeet ovat puolestaan tehneet festivaalin yhteydessä yllätysesiintymisiä ja rikkoneet rajoja, luoden näin musiikinystäville unohtumattomia elämyksiä. Vuonna 2006 Time-lehti valitsi The Flaming Lips -bändin yllätyskeikan historian parhaiden top 10 -musiikkifestivaalihetkien listalle.

Kuuluisimmat paljastukset ja esiintymiset nähdään perinteisesti teknologiapuolella, jossa on aina esille uusinta uutta ja kiinnostavia innovaatioita. Vuonna 2009 festivaalilla julkistettiin Foursquare-applikaatio, josta tuli saman tien maailmanlaajuinen hitti. Vuoden 2006 puhujiin kuuluivat puolestaan Wikipedian perustajista Jimmy Wales ja Craigslistin perustanut Craig Newmark. Vuonna 2007 kohua aiheutti uusi sosiaalisen median alusta Twitter.

Kansainvälinen tunnelma, monipuolinen tarjonta ja Austin ovat täydellinen yhdistelmä

SXSW tunnetaan ympäri maailmaa ja erityisesti musiikkifestivaalilla nähdään runsaasti esiintyjiä muualtakin kuin Yhdysvalloista. Viime vuosina mukana on ollut myös suomalaisväriä, kun Markus Nordenstreng bändeineen on ihastuttanut suomalaisella versiolla americana-musiikista. Tänä vuonna myös elokuvaosiossa saatiin olla ylpeitä suomalaisista, kun Hevireissu-elokuva esitettiin useammassa eri teatterissa täysille katsomoille. Festivaali onkin kullanarvoinen verkostoitumispaikka kansainvälistä uraa havitteleville.

SXSW-festivaalin tunnelma on aivan ainutlaatuinen ja se kannattaa mahdollisuuksien puitteissa kokea itse. Parasta antia on osua keikoille, joista ei välttämättä etukäteen tiedä mitään, mutta kesken esityksen tajuaa olevansa jonkin todella mullistavan äärellä. Elokuvafestivaaliosiossa nähdään maailmanluokan ensi-iltoja ja täältä on alkanut monen Oscarinkin voittaneen elokuvan taival. Komediaosiossa kuulee stand uppia laidasta laitaan. Austinin vieraanvaraisuus, kodikkaat kahvilat, kutsuvat terassit ja varsin kesäinen sää jo maaliskuussa luovat täydelliset puitteet festivaalielämykselle.