Sundancen elokuvafestivaalilla juhlitaan nousevia kykyjä

Elokuvafestivaaleissa on aina oma taikansa, kun yleisö kerääntyy yhteen katsomaan ensi kertaa uutta elokuvaa. Jos elokuva on loistava, tuntee itsensä etuoikeutetuksi, kun sen on saanut nähdä ensimmäisten joukossa. Huonommat elokuvat taas herättävät yhtä lailla kiivasta keskustelua yleisön joukossa ja nämä ovat festivaaleilla yhtä lailla hauskoja elämyksiä. Maailman kuuluisimmat ensi-iltaelokuvat nähdään Yhdysvalloissa, pienessä Park Cityn vuoristokaupungissa, tammikuussa keskellä pimeintä talvea. Lumisten vuorien keskellä Utahissa järjestetään nimittäin maailmankuulu Sundance Film Festival, jonne elokuvagurut matkaavat kaikkialta maailmasta, löytääkseen seuraavan vuoden helmet ensimmäisten joukossa.

Vastine Hollywoodin miljoonakoneiston tuottamille elokuville

Sundancen perustajahahmoihin kuuluu olennaisesti näyttelijä Robert Redford, joka edelleen avaa festivaalin joka vuosi. Kun ajatus festivaalista sai alkunsa vuonna 1978, halusivat perustajat tukea nuoria elokuvantekijöitä Hollywoodin ulkopuolella ja mahdollistaa heidän unelmiensa toteutumisen. Tämä on kautta vuosien näkynyt siinä, minkä tyyppisiä elokuva festivaalille valitaan. Mukaan on päässyt paljon pienen budjetin elokuvia, jotka ilman festivaalia eivät olisi välttämättä löytäneet yleisöään. Elokuvien laadusta ei ole kuitenkaan tingitty. Maine on levinnyt ja nykyään myös suurten tuotantoyhtiöiden edustajat osaavat tulla etsimään yllättäviä ja raikkaita hittejä suurten kaupallisten tuotantojen rinnalle. Elokuvien esittämisen lisäksi festivaalilla järjestetään erilaisia workshoppeja nuorille elokuvaohjaajille, tuottajille, säveltäjille ja käsikirjoittajille.

Sundance kuuluu nykyään maailman arvostetuimpien elokuvafestivaalien joukkoon

Festivaalin alkutaival ei ollut helppo, vaikka Redfordin nimi kiinnostikin elokuvayleisöä. Aina 1980-luvun puoliväliin asti Sundance kamppaili talousongelmien kanssa, eikä hankala sijainti ainakaan auttanut asiaa. Vähitellen se kuitenkin vakiinnutti paikkansa maailman tärkeimpien elokuvafestivaalien joukossa laadukkaiden elokuviensa avulla, yhdessä Berliinin, Cannesin, Toronton ja Venetsian kanssa. Festivaalin jatkuvuuden kannalta on ollut tärkeää, että sieltä on vuosittain löytynyt riittävästi kiinnostavaa materiaalia studiopomoille, jotta heidän kannattaa matkustaa paikan päälle. Nykyään elokuvantekijät osaavat myös tarjota teoksiaan aktiivisesti Sundancelle ja ensi-ilta festivaalilla on monelle kunnia-asia. Redford on ollut kuitenkin linjauksissaan tiukka ja haluaa aina antaa tilaisuuksia myös tuntemattomammille tekijöille.

Vuoristokaupunki on omaperäinen lokaatio tämän mittakaavan tapahtumalle

Park City on erikoinen paikkavalinta näinkin suurelle festivaalille. Kaupunkiin päästäkseen täytyy matkustaa pitkät pätkät kiemuraisia vuoristoteitä – tai lentää paikalle yksityiskoneella. Vaikka paikalla on joka vuosi elokuva-alan kerma, on tunnelma säilynyt mutkattomana. Pakkassäässä on vaikea kulkea iltapuvussa, joten asemasta riippumatta vieraat ovat pukeutuneet lähinnä laskettelupukuihin ja talvisaappaisiin. Park Cityn asukkaat ja tavalliset festivaalivieraat sekoittuvat samaan massaan julkkisten kanssa. Pieni kaupunki pullistelee liitoksistaan, kun kymmenen päivän aikana paikalle suuntaa noin 80 000 festivaalivierasta. Suurin osa vieraista majoittuu vuoristomökeissä tai tunnin ajomatkan päässä Salt Lake Cityssä, sillä kaupungin muutamat hotellit on buukattu täyteen jo vuotta etukäteen.

Ajatus mittavan elokuvafestivaalin järjestämisestä Park Cityssa ja vieläpä talviaikaan lähti aluksi perustajien omana vitsinä. Nyt perinteestä ei haluta enää luopua ja toisaalta festivaali haluaa tietoisestikin taistella kasvavaa kaupallisuutta vastaan. Redford on haastatteluissa kertonut avoimesti, ettei paikalle haluta Hollywoodin pintaliitojulkkiksia esittäytymään, vaan ainoastaan elokuvista aidosti kiinnostuneita katsojia. Sundance haluaa myös jatkossa keskittyä tukemaan nimenomaan pienen budjetin elokuvia ja tulevaisuuden elokuvantekijöitä.

Sundancen uutuuksia osataan jo odottaa

Strategia indie-elokuviin keskittymisestä on osoittautunut toimivaksi ja vuosittain Sundancesta nousee elokuvia maailmanlaajuisiksi hiteiksi. Festivaalin menestystarinoihin lukeutuvat mm. vain 25 000 dollarin budjetilla kuvattu The Blair Witch Project, jonka takana oli kaksi kolmekymppistä opiskelukaveria. Festivaalin aikana he myivät elokuvan miljoonalla dollarilla ja lopulta elokuva tuotti maailmanlaajuisessa levityksessä yli 249 miljoonaa dollaria. Maailmalle levitykseen ovat päätyneet myös mm. iki-ihana Little Miss Sunshine ja komedia Napoleon Dynamite.