Pori Jazz on monelle kesän kohokohta

Pori Jazz kokoaa joka kesä Kirjurinluodolle musiikinystävät ympäri Suomea ja tämän lisäksi myös monesta muusta maailmankolkasta. Jazzit ovat Suomen suosituin kesätapahtuma, mutta tämän lisäksi kyseessä on myös kävijämääriltään Euroopan suurin jazzfestivaali. Tosin esiintyjäkaarti on vuosien varrella laajentunut jazzista jo useammille värikkäille sivuraiteillekin ja hyvä niin, sillä Pori Jazzin voi luottaa vuosi toisensa jälkeen tuovan maailman parhaat muusikot meidänkin iloksemme.

Musiikkigenret vaihtelevat jazzista, bluesiin, souliin, poppiin, hiphoppiin ja reggaeen. Vaikka tiukimmat jazzin ystävät ovat joinakin vuosina valitelleet jazzin jäävän pian muiden esiintyjien peittoon, on Pori Jazz edelleen varsin ansioitunut tapahtuma myös jazzin suhteen. Pori Jazz onkin parhaimmillaan neljä festivaalia yhdessä: päälavalla nähdään kansainvälisiä menestyneitä valtavirtaan kuuluvia artisteja, jokilaivalla musisoivat milleniaalien fanittamat trendikkäät bändit, Lokkilava on varattu kotimaisille ja ulkomaisille jazzvirtuooseille ja lisäksi ravintoloissa ja jazzpuistossa kuullaan upeita ilmaiskonsertteja. Tunnelma alueella on aivan omaa luokkaansa, joten ei ole ihme, että kävijät ja esiintyjät palaavat vuosi toisensa jälkeen.

Tapahtuman suosio kasvoi vauhdilla ensimmäisestä vuodesta lähtien

Pori Jazz järjestettiin ensi kertaa vuonna 1966 ja tuolloin tarjontaan kuului kaksi konserttia ja niiden lisäksi vapaamuotoisempi improilta. Pääkonserttia tuli katsomaan yli 600 vierasta, joka oli aiemmin tuntemattomalta tapahtumalta melkoinen saavutus. Järjestelykulujen jälkeen ensimmäisen vuoden tapahtuma jäi jopa muutaman sata markkaa voitolle. Järjestäjät innostuivat, sillä nyt oli selvää että tämänkaltaiselle tapahtumalle olisi jatkossakin kysyntää. Seuraavina vuosina ohjelmisto kehittyi nopeasti ja tapahtuma laajeni usean konsertin festivaaliksi. Vuonna 1976 Pori Jazzien ohjelmistossa oli 24 konserttia ja yhteensä paikalle löysi 43 000 konserttikävijää.

Jazzien historiaan mahtuu tietenkin myös kohuja. Erityisesti 1970-luvulla sekä esiintyjien että yleisön tyyli herätti pahennusta, sillä jazziyleisöä ei tuolloin yleisesti vallalla ollut pikkutakkipakko kiinnostanut. Sen sijaan muodissa olivat hippivaatteet ja erityisesti puukengät, joissa konserttiväki saapasteli hienompiinkin ravintoloihin. Säännöllisin väliajoin on myös valitettu siitä, että esiintyjissä on paljon muitakin kuin jazzartisteja ja erityisesti valtavirtapopin on katsottu pilaavan tunnelmaa. Käytännössä tämä ei taida kuitenkaan pitää paikkaansa, sillä vuodesta toiseen Pori Jazzien artistikattaus on ollut myös taiteellisesti kunnianhimoinen. Valtavirtaa edustavat artistitkin ovat aina valikoituneet sieltä kiinnostavimmasta päästä.

Kirjurinluoto on olennainen osa jazztunnelmaa

Alusta asti konserttien pääpaikkana toiminut Kirjurinluoto on vehreä keidas kävelymatkan päässä Porin keskustasta. Alue vuosien varrella kokenut merkittäviä parannuksia. Alueelta löytyy laadukkaita konserttilavoja ja katsomoita, joissa kelpaa nauttia kesäillassa soivasta upeasta musiikista. Vuonna 1980 Porin kaupunki havahtui tapahtuman potentiaaliin ja päätti osallistua konserttipaikkojen kunnostamiseen. Tuolloin Kirjurinluodolle saatiin mm. 5 000 uutta istuinta ja kokonaan uusi esiintymislava. Samalla mahdollistui useampien artistien kiinnittäminen ja aikataulussa pysyminen.

Kirjurinluodon lisäksi konsertteja ja muita tapahtumia on järjestetty Porin Etelärannassa sijainneella jazzkadulla, joka otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1983. Jazzkadulla yleisölle on tarjoiltu myös ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia ja sinne ovat myös paikalliset tulleet nauttimaan festivaalitunnelmasta. Tänä vuonna jazzkatu korvattiin kuitenkin jazzpuistolla, joka kuului pääkonserttipäivinä festivaalin maksulliseen alueeseen. Muina päivinä alueella nähtiin kuitenkin vanhaan tapaan myös ilmaiskonsertteja.

Naisten lauantai on suursuosion saavuttanut uudistus

Tänä vuonna Pori Jazzeilla nähtiin myös toinen uudistus, kun lauantaipäivä päätettiin omistaa ainoastaan naismuusikoille ja naisten johtamille yhtyeille. Komea artistikattaus teki tehtävästä helpon ja naisten päivänä Kirjurinluodolla nähtiin mm. kanadalainen pitkän linjan artisti Alanis Morissette ja britti Katie Melua. Suomalaisista taitajista paikalla nähtiin jazzmuusikko ja säveltäjä Iro Haarla. Kansainvälisten artistien nuorempaa polvea edusti puolestaan trumpetisti Yazz Ahmed. Nuorempaa yleisöä paikalle houkuttelivat indiepopmuusikot Vesta ja Litku Klemetti.