Outo, ihmeellinen Burning Man

Burning Man on festivaali, joka järjestetään keskellä karuinta autiomaata ja jonka toteuttavat sen osallistujat. Festivaalilla on omituinen maine ja sitä on vaikea kuvailla, jos ei tapahtumaa ole itse kokenut. Kyseessä onkin enemmän kokonaisvaltainen performanssi kuin varsinainen festivaali. Osallistujat kokoontuvat Nevadan Black Rockin autiomaahan ja tuovat mukanaan kaiken, mitä viikon aikana tarvitsevat. Alueella ei myydä mitään eikä siellä ole muita palveluja kuin wc:t ja jääpalapiste, joten myös kaikki käyttövesi, ruoka ja ruoanvalmistukseen tarvittavat tarvikkeet täytyy löytyä osallistujilta itseltään. Yhteisöllisyys on yksi tapahtuman kantavista teemoista, joten tarvikkeita toki myös jaetaan muiden osallistujien kanssa. Tärkeää on, että tapahtuman jälkeen alue siivotaan jälleen koskemattoman näköiseksi. Festivaali on saanut nimensä päätösspektaakkelista, jossa sytytetään palamaan yli 10 metriä korkea puinen nukke, the Burning Man.

Vapauden ja taiteen juhla

Burning Manissa osallistujat tekevät viikon aikana omaa taidettaan ja ilmaisevat itseään mm. pukeutumisen ja taiteentekemisen kautta. Vastaantulijat ovatkin varsin värikästä katsottavaa ja kiehtovia ovat myös lukemattomat itse rakennetut, toinen toistaan erikoisemmat kulkuneuvot. Tapahtuman luonteeseen kuuluu myös, että taitoja opetetaan muille ja viikon aikana onkin mahdollista osallistua moniin erilaisiin työpajoihin. Alueelle kohoaa erikoisia ja kauniita rakennelmia, joiden on tarkoituskin olla vain väliaikaisia. Perusajatuksena on, että jokainen voi viikon ajan olla juuri sellainen kuin haluaa, riippumatta rooleista Burning Manin ulkopuolella. Ulkoapäin koko tapahtuma näyttää kuin kaupungilta toisesta todellisuudesta.

Tapahtuma järjestettiin ensi kertaa vuonna 1986, mutta tuolloin tapahtumapaikkana toimi San Francisco. Vuonna 1990 juhlinta siirrettiin Nevadan autiomaahan, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan ja toisaalta juhlijat pääsivät kauas muusta maailmasta. Aavikkoympäristö tuokin tapahtumalle lähes taianomaisen tunnelman, sillä ympäristön karuus ja autius vain korostaa taideteosten ja performanssien kauneutta, nostaen ne ansaitulle korokkeelle. Toisaalta autiomaa on ihmiselle karu ja vaativa ympäristö, sillä päivän aikana lämpötila saattaa hyvinkin nousta hellelukemiin, eikä varjoisia paikkoja ole tarjolla. Yöllä sää muuttuu puolestaan varsin viileäksi. Sade on alueella harvinaista, mutta sen sattuessa osallistujat saavat tallustaa lähinnä mutavellissä.

Viikon ajaksi erämaahan muodostuu aivan oma yhteisönsä

Burning Maniin osallistuu vuosittain noin 70 000 juhlijaa ja silti liput myydään hetkessä loppuun. Mukaan mahtuu monen tyyppisiä ja ikäisiä ihmisiä, mutta kaikkia yhdistää jonkinlainen kiinnostus taiteeseen ja yhteisöllisyyteen. Tapahtuman aikana majoittuminen tapahtuu leireissä, jotka on puolestaan jaettu eri teemoihin ja osioihin. Valtavalla alueella liikkuminen on helpointa polkupyörällä ja samalla pääsee tutkimaan muiden leirien teemoja ja tapaamaan ihmisiä. Jokaiselta leirialueelta löytyy omanlaisiaan tapahtumia ja juhlia ja viikon aikana alkaa kyllä kuulla huhuja, minne seuraavana iltana kannattaa suunnata.

Kaikki tarvittava täytyy kuljettaa itse mukanaan

Helpoin tapa osallistua on vuokrata esimerkiksi Las Vegasista asuntoauto, jolla voi siirtyä syvemmälle autiomaahan ja jossa voi majoittua koko tapahtuman ajan. Toki myös telttailu on mahdollista, mutta tällöin autoon täytyy pakata tarvittavat varusteet. Ennen osallistumista on hyvä tutustua tapahtuman sivuilta löytyvään ohjeistukseen, jossa annetaan paljon hyödyllisiä neuvoja ensikertalaisille. Vaikka kaikilta toivotaan jonkinlaista osallistumista, on tapahtumassa mahdollista liikkua myös enemmän tarkkailijan roolissa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että ihmiset tulevat juttelemaan ja pyytävät mukaan taide-elämysten luomiseen. Mikäli ajatus yhtään houkuttaa, kannattaa kutsuihin vastata kyllä. Pelkästään taideteosten ja esitysten ihailukin on uudessa ympäristössä unohtumaton kokemus, mutta itse osallistumalla pääsee mukaan vielä syvemmin. Kun viikon jälkeen palaa takaisin tavalliseen maailmaan, huomaa katsovansa monia asioita uusin silmin. Ei siis ihme, että monelle kävijälle Burning Man on jäänyt jokavuotiseksi perinteeksi.