Nauti musiikista ja festivaalielämästä Budapestin sydämessä

Joka elokuu festivaalikävijät ympäri Eurooppaa suuntaavat Unkarin pääkaupunkiin nauttimaan viikon mittaisen saarifestivaalin upeasta tarjonnasta ja tunnelmasta. Jos et ole vielä vieraillut Szigetissä, kannattaa tapahtuma merkitä ensi kesän kalenteriin. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista musiikki- ja kulttuuritapahtumista, jossa nähdään joka vuosi vierailijoita yli 80 maasta. Festivaali on kuuluisa ympäri maailmaa ja esimerkiksi The Independent -lehti on valinnut Szigetin useampana vuonna Euroopan parhaaksi festivaaliksi.

Sziget järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1993 ja tuolloin kyseessä oli opiskelijoiden talkoovoimin järjestämä pienimuotoinen musiikkitapahtuma. Festivaalin oli tarkoitus korvata nuoremmille lapsille tarkoitetut kesäleirit ja antaa opiskeluikäisille nuorille mahdollisuus yhteisölliseen hauskanpitoon. Tapahtuman suosio oli saman tien valtaisa ja muutamassa vuodessa siitä kasvoi varsin vakavasti otettava festivaali jopa Euroopan mittakaavassa.

Rento tunnelma ja kansainvälisyys houkuttavat

Kansainvälisyys oli alusta asti vahvasti läsnä. Nykyään Szigetin kävijäkunnasta noin puolet saapuu muualta kuin Unkarista. Kävijäkunnasta suuri osa on pari-kolmekymppisiä nuoria, mutta mukaan mahtuu ilahduttavan paljon myös muiden ikäryhmien edustajia. Erityisesti päiväsaikaan alueella liikkuu myös lapsiperheitä ja telttailijoidenkin joukosta voi bongata eläkeikää lähestyviä juhlijoita.

Szigetin pääpaino on musiikissa ja genret vaihtelevat laidasta laitaan. Vuosien varrella festivaalilla on kuultu ainakin bluesia, jazzia, kansanmusiikkia Unkarista ja maailmalta, hiphoppia ja konemusiikkia sekä tietenkin eturivin rock- ja pop-bändejä, kuten Iron Maiden, R.E.M., Placebo, Fatboy Slim, Faith No More, Jamitoquai, Alanis Morissette ja Kaiser Chiefs. Musiikin lisäksi Szigetissä voi nähdä laajan kattauksen muuta taidetta teatterin, sirkuksen, kuvataiteen, performanssien ja elokuvien aloilta.

Saarifestivaalin ympäristö ja käytännöt toimivat moitteettomasti

Szigetin erityisyys lähtee paitsi upeista esiintyjistä, myös festivaalin ainutlaatuisesta ympäristöstä. Sziget järjestetään Budapestin keskellä sijaitsevalla saarella, jonne kulkee rannasta säännöllinen lauttayhteys. Saariympäristö luo festivaalille aivan oman tunnelmansa ja juhlijat pääsevät nauttimaan olostaan niin rannalla kuin metsässäkin. Elokuun helteet hellivät ja tunnelma on rento ja mutkaton. Festivaalin kävijäkunta on tunnetusti hyväntuulista ja häiriökäytöstä tulee vastaan erittäin vähän, vaikka loppuunmyytyinä päivinä saarella vaeltaa noin 90 000 festivaalivierasta. Alueella on turvallista liikkua ja majoittua myös yksin. Sziget on saanut vuosi toisensa jälkeen kiitosta myös toimivista käytännönjärjestelyistään. Juomien ja ruokien hinnat ovat pysyneet kohtuullisina myös itse festivaalialueella, eikä mihinkään tarvitse jonottaa liian kauan.

Koe festivaalitunnelma itse

Szigetiin on helppo ensikertalaisenkin suunnata. Paikalle pääsee todella helposti lentämällä Budapestiin ja samaan reissuun voi halutessaan yhdistää kaupunkiloman. Szigetin lipun yhteydessä voi ostaa myös erillisen citypassin, jolla pääsee liikkumaan Budapestin julkisissa kulkuvälineissä ja lautalla saareen. Erityisesti tämä kannattaa, jos aikoo viettää festivaalilla useamman päivän, sillä tällöin aamupäivisin voi halutessaan suunnata kaupunkia tutkimaan ja palata sujuvasti illaksi festivaalialueelle.

Saarelle on mahdollisuus pystyttää oma teltta, jota varten on merkitty useampi leirintäalue. Osa teltta-alueista on sijoitettu varsin lähelle esiintymislavoja, joten enemmän unta kaipaavien kannattaa vilkaista vielä hieman ympäristöä ennen teltan pystyttämistä. Lyhyen välimatkan ansiosta osa vieraista yöpyy myös kaupungin puolella, jolloin itselleen voi varata kunnon sängyn tai jopa hotellin aamiaisineen. Tällöin majoitus kannattaa varata Budan puolelta Tonavaa, jotta liikkuminen festivaalialueelle sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Festivaalille voi ostaa päivälippuja tai viikkolipun, joista molemmat ovat ainakin tähän asti pysyneet varsin kohtuullisen hintaisina. Festivaalialue on yllättävän suuri, joten mukaan kannattaa pakata alueen kartta tai ladata puhelimeen aikataulut ja reitit kertova applikaatio. Myös viimeisen kaupunkiin kuljettavan lautan aikataulu on hyvä tarkistaa, jos ei halua majoittua saarella.