Musiikkifestivaalit

Musiikkifestivaalit ovat olleet jo kauan aikaa kesän kohokohtia monen elämässä. Musiikkifestareilla vietetään viikonloppuja ystävien kanssa juhlien ja lempi esiintyjiä katsellen.

Musiikkifestivaalit

Juhannuksena myös usein suunnataan erilaisille musiikkifestivaaleille juhlimaan keskikesää ystävien kanssa. Musiikkifestivaaleja on moneen makuun rockmusiikista hip hoppiin ja vaikka ne ovatkin suosituimpia nuorison keskuudessa, järjestetään niitä silti joka ikäpolvelle erikseen. Aikuisempaan makuun on järjestetty erilaisia iskelmä- ja jazzfestivaaleja ja perheen pienimmille taas erilaisia lasten musiikkifestivaaleja. Festivaaleille ei kuitenkaan ole yläikärajoja, joten vanhempikin rockmuusikin ystävä voi suunnata rockfestivaaleille ilman huolta. Osalla festivaaleista on taas 18 vuoden ikäraja, jolloin alaikäiset eivät kyseisille festivaaleille pääse. Usein tällaisilla festivaaleilla ei ole erikseen rajattua anniskelualuetta, vaan alkoholia saa nauttia koko festivaali alueella. Käytännössä musiikkifestivaali tarkoittaa yleisötilaisuutta, joka sisältyy monesta eri yhtiön lyhyehköstä esityksestä. Usein festivaalit kestävät muutaman päivän ja eri esiintyjät esiintyvät vuorotellen päivän mittaan. Suurin osa festivaaleista järjestetään kesäkuukausina, mutta muutamia poikkeuksia saattaa olla ja maasta riippuen niitä saatetaan myös järjestää Euroopan talvikuukausina, kun muualla maailmassa saattaa olla kesä.

Musiikkifestivaalien historia

Suomalainen festarihistoria on alkanut jo kauan sitten, jonka ansiosta Suomi tunnetaankin festari maana. Suomessa järjestetään maailman eniten festareita henkilömäärää kohden. Suomen Kesässä festareita järjestetään melkein joka viikonloppu vain päälle 5 miljoonaa asukasta varten. Suomi taitaakin lukeutua melkein ainoihin maihin, jossa yhtä viikonloppufestaria vasten ollaan valmiita matkustamaan monia satoja kilometrejä. Poikkeuksina tietenkin ovat kansainvälisesti tunnetut festivaalit, jonne matkustaa katsojia kaikkialta maailmasta. Nämä festivaalit ovat kuitenkin usein erittäin näyttäviä ja hienoja kokonaisuuksia, jotka usein myös kestävät koko viikon tai enemmän. Alun perin musiikkifestivaalit Baltiaan toivat saksalaiset. Neuvostoliiton aikana kuitenkin, laulujen sisältöjä tarkkailtiin, joten esiintyjät ja laulut piti valita tarkasti, jotta ne pysyivät laillisina. Tapahtuma onnistuttiin kuitenkin järjestämään onnistuneesti ja festivaalien suosio nousi nopeasti. Tallinnassa taas ensimmäiset musiikkifestivaalit pidettiin 1800-luvun puolivälissä. Tallinasta festivaalit levisivät Latviaan muutaman vuoden sisällä. Suomeen musiikkifestivaalit taas saapuivat suomalaisen Granfeltin mukana. Granfelt kävi kuuntelemassa musiikkifestivaaleja Tallinnassa, jonka jälkeen päätti aloittaa suunnittelemaan samanlaista tapahtumaa Suomeen.

Tähän aikaan festivaalien järjestäminen oli kuitenkin hankalaa, nimittäin ulkona ei saanut noin vain kokoontua ja alkoholin nauttiminen oli erittäin paheksuttavaa. Granfelt aloitti kutsumalla Jyväskylään kuoroja ja erilaisia soittokuntia kansanvalistusseuran musiikilliseen juhlakokoukseen. Tällä tavalla esimerkiksi ylioppilaat saivat laulaa julkisesti eri kaupungeissa. Lauluja kuitenkin valvottiin tarkasti, joten niiden sisältö piti aina miettiä tarkasti. Viranomaiset tarkastivat laulujen sisällön, jottei ne olisi liikaa kansainmielistä. Uskovaiset taas pitivät laulamista ja laulujen kuuntelemista turhana ajan tuhlauksena. Tästä huolimatta suomalaiset innostuivat musiikkifestivaaleista ja niistä ruvettiin nauttimaan laajasti. Musiikkifestivaalien tarkoitus oli myös yrittää purkaa säätyjakoa. Tämän tarkoituksena oli yrittää yhdistää eri säädyt keskenään samaan kuoroon. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu, koska korkeamman säädy omaavat syrjivät työläisnaisia ja köyhempää väkeä. Vapaapalokunta oli ensimmäinen kuoro, jossa säätyjen yhdistämien onnistui. Tämä jälkeen yhdistämisestä rupesi tulemaan yleisempää orkesterien ja harrastajien keskuudessa. Myös suomenkielisten ja suomenruotsalaisten festivaalit erosivat toisistaan kielen ja teemavärien mukaan.

Savonlinnan oopperajuhlat

Savonlinnan oopperajuhla on Suomen virallinen ensimmäinen musiikkifestivaali. Laulaja ja kansainvälisesti menestynyt Aino Ackté päätti järjestää festivaalit Olavinlinnan pihalle. Ensimmäinen festivaali järjestettiin vuonna 1912, ja esityksenä oli suomalainen ooppera nimeltä Aino. Savonlinnan oopperajuhla sai heti alkuun yleisön kannatuksen ja sinne saapui suomalaiset ja venäläiset säätyläiset. Säätyläisten lisäksi festivaalista kiinnostui maalaiset, jotka myös pääsivät paikalla kuuntelemaan musiikkia. Suomen itsenäistyttyä oli kyseinen festivaali saanut jo vakiinnettua paikkansa Suomen musiikkikulttuurissa.

Savonlinnan oopperajuhlat