Mallusjoen Takinkääntöviikko on Suomen sympaattisin festivaali

Suomesta löytyy kesätapahtumia joka lähtöön. Jos suurimmat festivaaleista on koluttu jo moneen kertaan, etkä halua maksaa itseäsi kipeäksi nähdäksesi bändejä ihmis

tungoksessa, kannattaa katse suunnata pienempiin tapahtumiin. Monet pienten kaupunkien tai kylien festareista ovat osoittautuneet varsinaisiksi helmiksi ja näiden yhteydessä pääsee kokemaan todellisia elämyksiä sekä näkemään keikkoja intiimissä asetelmassa. Yksi ehdottoman suositeltava tapahtuma Etelä-Suomen asukeille on Orimattilan lähellä järjestettävä Mallusjoen Takinkääntöviikko. Kyseessä on suurelle yleisölle tuntematon, mutta erittäin perinteikäs tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1992 ja jonne löytää tiensä vuodesta toiseen innokas yleisö ja upeat esiintyjät.

Maanviljelijä pariskunnan hullusta ideasta kasvoi perinteikäs tapahtuma

Takinkääntöviikko järjestetään idyllisessä kyläyhteisössä, Mallusjärven rannan tuntumassa kylän seurantalolla. Perinteen aloitti paikallinen maanviljelijäpariskunta ja puutöitä, he saivat pian innostettua muitakin kyläläisiä talkoovoimin festivaalia rakentamaan. Tapahtumasta kasvoi koko kylää yhdistävä asia ja pian sana levisi myös naapurikuntiin. Kyröt olivat maanviljelystoimintansa ohessa harrastaneet laajasti kulttuuria ja tunsivat henkilökohtaisesti useita suomalaisia artisteja. Lisäksi Mallusjoen kylällä sijaitsee säveltäjämestari Kaj Chydeniuksen kesäpaikka ja myös hän innostui auttamaan tapahtuman järjestämisessä. Viikon mittaisen festivaalin yksi ilta onkin aina omistettu Kaj Chydeniukselle vieraineen.

Talkoovoimin kasatussa tapahtumassa parasta on tunnelma

Talkoovoimin kasatussa tapahtumassa parasta on tunnelma

Esiintyjät eivät saa Takinkääntöviikolla varsinaisesti palkkaa, mutta konserttien ohessa yleisössä kierrätetään hattua. Palkattuja työntekijöitä ei ole, vaan tapahtuma kasataan vapaaehtoisten voimin ja myös sisäänpääsy yleisölle on ilmainen. Kyröt ovat kertoneet, ettei vuosien varrella juuri kukaan mukaan pyydetyistä artisteista ole silti kieltäytynyt kutsusta, mikäli he vain ovat sattuneet olemaan vapaina kyseisenä ajankohtana. Silloinkin esiintyjät ovat usein olleet itse seuraavina vuosina yhteydessä ja kertoneet halustaan osallistua. Takinkääntöviikolla esiintyneet artistit ovat kehuneet tapahtuman ainutlaatuista tunnelmaa. Moni suuren yleisön artisti on innostunut esittämään Takinkääntöviikolla myös uuden tyyppistä musiikkia tai esimerkiksi akustisia keikkoja. Muusikkopiireissä tapahtuma onkin hyvin tunnettu ja sinne lähdetään mielellään kavereita tapaamaan.

Odottamattomia ja unohtumattomia elämyksiä

Takinkääntöviikon ohjelma rakentuu joka vuosi hieman erilaiseksi, mutta paikallisväri on haluttu pitää mukana. Joka vuosi tapahtumassa esiintyy paikallinen torvisoittokunta ja yksi ilta on omistettu yhteislauluille. Kyseessä on koko perheelle sopiva tapahtuma ja myös lapsille on alkuillasta omia konsertteja. Takinkääntöviikolla on usein nähty myös nousevia kykyjä ja erikoisempia musiikkigenrejä. Parasta konserteissa on se, ettei koskaan voi tietää täysin mitä odottaa. Toisinaan tätä ei tiedä edes artisti itse, sillä moni on tunnelmasta innostuneena jatkanut konserttia improvisaation ja hulluttelun merkeissä, yleisön kannustaessa lämpimästi.

Kyläympäristö tarjoaa tapahtumalle täydelliset puitteet

Kyläympäristö tarjoaa tapahtumalle täydelliset puitteet

Konserttien välillä ja aikana yleisö viettää aikaa myös seurantalon pihalla, jossa voi nauttia grillimakkarasta, muurinpohjaletuista, hapankaalista ja oluesta. Karkkia ja lettuja myymään pääsevät myös oman kylän nuoret ja lapset, joille tapahtuma on yksi kesän kohokohdista. Kyläympäristö toimii elokuisessa illassa täydellisesti ja tunnelma on leppoisa. Järjestyshäiriöitä ei tapahtumassa ole kohdattu, vaikka toki yleisömäärän takia osa vapaaehtoisista toimii turvamiehinä. Viereisellä pellolla laiduntavat hevoset ja lehmät, koirat ja kissat juoksentelevat seurantalon ympäristössä. Sateisempina kesinä pienet kylätiet muuttuvat mutaisemmiksi ja toisinaan artisteja on jouduttu kuljettamaan paikalle esimerkiksi traktorilla. Tämä ei ainakaan vähennä tapahtuman viehättävyyttä.

Järjestäjien suurin haaste on tällä hetkellä se, ettei Takinkääntöviikko ole enää salaisuus vaan paikalle haluavat kaikki. Seurantalolle mahtuu kuitenkin vain rajallinen määrä yleisöä, eikä tapahtumasta haluta muokata nykyistä kaupallisempaa. Paikalle kannattaa suunnata siis hyvissä ajoin, mikäli haluaa varmasti päästä osallistumaan.