Kulttuurifestivaalit ympäri maailman

Jokaiseen kulttuuriin kuuluvat erilaiset festivaalit. Festivaaleja järjestetään kaupungissa, stadioneilla, messukeskuksissa ja jopa maatiloilla.

Festivaaleilla on yleensä joku aihe, joka voi olla musiikki, valokuva, taide tai esimerkiksi festari voi olla suunnattu pelkästään lapsille. Festivaaleja on erilaisia ympäri maailman. Varsinkin suomalaisia pidetään festarikansana, sillä kesäviikonloppuisin lähes jokaisessa kaupungissa tapahtuu jotain. Toiset festivaalit ovat suurempia kuin toiset, mutta festivaalin koko tai kävijämäärät eivät aina kerro laatutasoa. Suomessa suosittuja festivaaleja ovat erityisesti musiikkifestarit. Ruisrock, Nummirock ja Tuska ovat vain murto-osa suurista yleisötapahtumista, joita odotetaan vuodesta toiseen ja lippuja ostetaan hurja määrä jo ennakkoon, ennen kuin esiintyjätkään ovat kaikki tiedossa. Lisäksi Suomessa näkyy muutakin kulttuuria festivaaleilla ja esimerkiksi Maailma kylässä-festivaali Kaisaniemessä kerää kansainvälistäkin huomiota. Suomalaisten kannattaa ehdottomasti uskaltautua koti-Suomesta ulkomaille ja osallistua johonkin mahtavaan festivaalitapahtumaan.

Suurimpia festivaaleja maailmassa

Vaikka koko ei aina kerrokaan kaikkea, jotkin festivaalit yksinkertaisesti houkuttelevat vierailemaan edes kerran. Siellä ei tarvitse viihtyä joka vuosi, mutta kulttuuria rakastavien ihmisten kannattaa ainakin kokeilla kaikkea mahdollista. Suuria festivaaleja löytyy eri puolilta maapalloa. Yksi legendaarisimpia festivaaleja on Yhdysvaltojen Nevadan osavaltiossa järjestettävä Burning Man, eli suomennettuna Palava mies. Kyseinen festivaali järjestetään aavikolla ja vuodesta 1986 aavikolle rakennetaan iso puinen mieshahmo. Festivaalin aikana se sytytetään palamaan. Kyseisessä festivaalissa on hienoa juuri ne järjestelyt. Alueella ei ole mitään, joten koko festivaalikylä ilmestyy kuin tyhjästä ja häviää kuin tyhjään tapahtuman jälkeen. Festivaaleihin kuuluu tietysti sosialisoituminen ja musiikki, sekä muu taide hyvinkin vahvasti. Kulttuuria pääsee nauttimaan myös hienoissa katufestivaaleissa, joista isoimpia ovat esimerkiksi Brasilian karnevaalit, sekä Yhdysvalloissa New Orleansin Mardi Gras. Molempiin tapahtumiin kuuluvat värikkäät asut ja koko kaupunki juhlii. Näihin tapahtumiin kannattaa varautua jo paljon ennen, sillä esimerkiksi majoitusta saattaa olla vaikea järjestää viime tingassa.

Burning Man
Burning Man

Meksikossa kuolleita muistetaan kuolleiden päivänä – “Dia de los muertos”. Silloin asianmukaiseen asuun kuuluu jollain tavalla luuranko. Lähes kaikilla festivaaliin osallistuvalla on luurankomaski tai –naamio, sekä sopiva asu, asusteita unohtamatta. Kuolleet kulkevat kaduilla ja heidän muistoksi järjestetään mahtipontinen kulkue. St. Patrick’s Day eli Pyhän Patrikin päivä on yksi yöelämän suosituimpia festivaaleja. Dublinissa, Irlannissa, juhlitaan tätä päivää joka vuosi kuin viimeistä kertaa. Kaupunkilaiset pukeutuvat vihreäksi kaikilla mahdollisilla tavoilla, kuten värjäämällä jopa hiukset ja parrat sprayväreillä.

Suosituimmat musiikkifestivaalit

Jos jätetään sivuun Coachella ja Lollapalooza, jotka ovat sellaisia festivaaleja, mihin eivät kovin moni pääse jo pelkästään budjettisyiden vuoksi, kuuluu Tomorrowland ehdottomasti yksiin suosituimpiin musiikkifestivaaleihin. Belgiassa järjestettävä festari kasaa yhteen elektronisen musiikin ystävät koko viikonlopuksi. Tomorrowland antaa vihiä jo nimessään siitä, että millainen teema tapahtumalla on. Tomorrowlandia voidaan kutsua nuorten musiikinystävien huvipuistoksi, sillä tapahtuman rakenteet ja lavasteet ovat omaa luokkaansa. Hurjat laitteet, liekit, sekä kaikki muu mahtipontinen ja näkyvä kuuluvat tapahtumaan. Jos siirrymme hieman toiseen genreen, jazzin ystävät nauttivat kahdesta suosituimmasta musiikkifestivaalista vuosittain: Montreux Jazz Festival Sveitsissä, sekä Montreal International Jazz Festival. Montreuxin festivaali on yksi maailman vanhimpia, edelleen toimivia musiikkifestivaaleja. Mikäli Woodstock on nimi, joka tulee mieleen festivaaleista, kannattaa käydä kokeilemassa Polish Woodstock on tribuutti tälle legendaariselle, New Yorkissa 1960-luvulla järjestetylle tapahtumalle. Woodstock 50 yritettiin järjestää New Yorkissa myös vuonna 2019 50-juhlavuoden kunniaksi, mutta valitettavasti tapahtuma epäonnistui.

Montreux Jazz Festival
Montreux Jazz Festival

Festivaaleja löytyy siis jokaiseen lähtöön. Lisäksi maailmassa järjestetään uskonnollisia festivaaleja ja niille, jotka ovat kiinnostuneet esimerkiksi historiasta ja ihmisistä, voivat ne olla mielenkiintoisia vierailukohteita. Jokaisella uskonnolla on käytännössä jokin oma iso festivaali jossain. Festivaalit ovat erinomainen syy lähteä lomalle!