Kuinka suunnitella veneretki Helsingin saaristoon

Kuinka suunnitella veneretki Helsingin saaristoon

Helsingin saaristo on oiva paikka lähteä viettämään kesäpäivää veneellä. Joko omalla veneellä tai sitten järjestetyllä veneristeilyllä. Kauniita saaria ja kivoja paikkoja istua, ihailla ja käydä pulahtamassa viileään mereen. Saarissa pääsee monesti myös nauttimaan erilaisista kulttuuritapahtumista, urheilusta, saunomisesta ja tietysti hyvästä ruuasta. Seuraavaksi annammekin sinulle vinkkejä, kuinka voit suunnitella ja toteuttaa ihanan kesäpäivän saaristossa.

Isosaari on avattu vasta 2017, joten saari on melko koskematon ja saattaa täällä törmätä myös saarella pesivään merikotkaan. Toisena ja ehkä yksi tunnetuimmista paikoista on saari, jossa Suomenlinna sijaitsee. Paljon historiaa ja mielenkiintoisia paikkoja, jossa myös osa helsinkiläisistä asuu, joten hyvä muistaa kunnioittaa saaren omia asukkaita.

Seurasaari on tunnettu kauniista vanhoista rakennuksista ja hyvästä ravintolasta sekä monien suosittu saari juhannuksen viettoon. Viikin luonnonsuojelusalueella sijaitsee Kuusiluoto ja Lammassaari. Täältä löytyy kivoja paikkoja kävellä pitkin pitkospuita ja tehdä vaikkapa lintubongausta. Muita saaria, jotka kannattaa käydä tutkimassa on muun muassa Vartiosaari, Katajanokanluoto, Lonna ja Mustasaari. Mustasaari on hyvä varsinkin lapsiperheille, sillä saarella on paljon eläimiä ja myös viereisellä Hevosaarella on mahdollista moikata lampaita.

Lautalla Helsingin saaristoon

Lautalle pääsee hyppäämään kauppatorin reunalta, mutta osa lautoista lähtee myös muualta. Reitit ja aikataulut voi katsoa HSL:n reittiopas palvelusta, mistä löytää kätevästi lautat ja kohteet. On myös uusia taxiveneitä tai järjestettyjä päivän risteilyjä, joiden avulla pääsee huoletta liikkumaan saarelta toiselle.

Omalla veneelläkin pääsee, mutta kannattaa aina tarkistaa saaren omalta nettisivulta onko saari auki ja tarvitseeko jotain tiettyä ottaa huomioon saarelle saapuessa. Hyvä myös huomioida, ettei kaikille saarilla ole sallittua mennä omalla veneellä. Monet haluavat pakata teltan mukaan ja yöpyä saarella, mutta on hyvä tarkistaa tämäkin ennen kuin telttaa pakkaa mukaan. Esimerkkinä Kotiluoto on kiva saari, jossa kannattaa käydä päiväretkellä, mutta telttailu ei ole sallittua. Hyvä myös muistaa jokamiehenoikeudet ja kunnioittaa saarilla asuvia eläimiä ja antaa heidän olla omassa rauhassa. Nuotion tekeminen on aina tarkistettava esimerkiksi onko metsäpalovaaraa ja onko tämä sallittua kyseisellä saarella.

Mitä muuta mukaan retkelle?

Mitä muuta mukaan retkelle?

Useamman päivän retkelle tietysti teltta, jos on tarkoitus majottua taivasalla. Ruokaa ja juomaa, omat retkieväät kuuluu monien retkeilyyn, mutta monet tykkäävät poiketa ravintolaan. Hyvä huomioida, että osa ravintoloista ei saata välttämättä olla auki kesällä. Kalastus tarvikkeet kannattaa muistaa, jos porukassa on innokkaita kalastajia voi onkea heittää joko omasta veneestä tai sitten saaresta. Monet ottavat mukaan myös SUP laudan, jonka kanssa pääsee melomaan ympäri saaristoa varsinkin tyynellä kelillä. Tai ihan vaan uimapatjakin riittää.

Suomen kesän sää saattaa olla arvaamaton, eli kannattaa muistaa pakata veden kestävään laukkuun vaihtovaatetta, tietysti uimatarvikkeet, aurinkorasvaa ja omaan telttaan sopivat patjat ja petivaatteet, niin jokaisella on mukava olla. Mitään arvotavaroita ei kannata ottaa mukaan, vain tarvittavat asiat. Monesti ne sattuvat tippumaan veneestä tai saaresta mereen. Kaksi muuta tärkeää mukaan otettavaa retkelle on hyttysmyrkky ja kamera. Saariston upeat maisemat on otettava talteen kameralla ja tietysti jokainen haluaa muistella onnistunutta retkeä vielä pitkään ja varsinkin syksyn saapuessa, kun saaret alkavat sulkeutua ja on aika odottaa uutta retkeä seuraavalle kesälle

Aina ensimmäisen retken jälkeen tietää jo paremmin, miten varautua seuraavaan retkeen ja mitä ottaa mukaan ja missä uusissa paikoissa lähtee käymään toisella kerralla. Saaret eivät ihan heti lopu, joten varmasti löytyy aina uusia mielenkiintoisia paikkoja tutkittaviksi, joko omalla veneellä tai sitten lautalla.