Kirjallisuusmessut

Kirjallisuusfestivaalit, on aika uusi tapahtuma Suomessa. Niitä on toki järjestetty jo muutamien vuosien ajan, mutta ne lisääntyvät pikkuhiljaa eri paikkakunnille. Ensimmäiset kirjafestivaalit on järjestetty Oulussa, vuonna 2014 eli noin 4 vuotta sitten.

Kirjallisuusmessut

Kirjafestivaaleilla muunmuuassa esitellään uusia kirjoja. Siellä on esimerkiksi lukutapahtumia, joissa luetaan katkelmia kirjoista. Siellä on myös erilaista ohjelmaa tarjolla, kuten missä tahansa festivaaleilla on tapanakin. Tapahtumassa uudet kirjailijat ja vanhat kirjallisuuskonkarit, sekä kirjallisuudesta ylipäänsä kiinnostuneet tapaavat toisiaan. Siellä saadaan ehkä uusia näkökulmia ja ideoita jo oleviin kirjoihin, sekä sellaisiin jotka ovat vielä vain ajatustasolla. Useita kirjailijoita on myös läsnä kertomassa omista kirjoistaan. Alalla uusille tulokkaille, tämä on mahtava tapahtuma tutustua kirjallisuuteen ja kirjailijoihin. Aihe-alueet kirjamessuilla ovat laajat ja sinne on kaikenlainen kirjallisuus tervetullutta. Dekkareista, romaaneihin, fantasiakirjoista, historiallisiin kirjoihin. Tapahtumassa on yleensä myös mahdollisuus ostaa uusia ja vanhoja kirjoja ja aiheeseen liittyviä oheistuotteita. Paikkana toimii yleensä kirjasto, sillä mikä sen parempi paikka kirjallisuudesta kiinnostuneille. Toki tapahtumia järjestetään myös suurissa messukeskuksissa. Helsingissä kerran vuodessa pidetään kirjallisuusmessut Messukeskuksessa ja siihen osallistuu tuhansia suomalaisia ympäri Suomea. Messuja järjestetään yhdessä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Suomen Kirjakauppiasliiton kanssa. Vuonna 2014 kävijöitä tässä tapahtumassa oli laskettu käyvän 78 400 kävijää. Vuoden 2020 “Oulua soutamassa”, kirjallisuustapahtumasta odotetaan tulevan Euroopan suurin. Tapahtuma kestävää viisi päivää ja sinne tullaan jopa Japanista asti. Suomessa järjestetään myös dekkarifestivaalit. Tässä tapahtumassa tapaavat toistensa dekkarifanit sekä rikoskirjailijat. Tapahtuma järjestetään jo viidennen kerran ja se on Helsingissä, sekä myös loppukesästä Varkaudessa. Siinä rikoskirjallisuutta käydään laajemmin läpi, mm. eri tieteenalojen ja taidemuotojen näkökulmista, esillä on myös dekkarielokuvia.

Maailman suurimmat ja kaikista merkittävimmät kirjamessut järjestetään Frankfurtissa, Saksassa. Siellä jokainen messu on erikoistunut nimenomaan yhteen kirjallisuugenreen. Tapahtuma on koko Euroopan suurin kirjallisuustapahtuma ja se kestää useita päiviä. Kävijöitä tapahtumassa on noin 400 000. Samassa tilaisuudessa jaetaan Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinto sekä nuortenkirjallisuuspalkinto. Frankfurtin kirjafestivaaleilla on pitkät perinteet. Ensimmäiset festivaalit on järjestetty jo vuonna 1950. Tapahtuma on suunnattu alan ammattilaisille, kustantajille, sekä alasta kiinnostuneille. Siinä myös kustantajat tapaavat toisiaan ja myyvät samalla kirjojen oikeuksia, sekä niiden käännöksiä. Frankfurtin kirjamessuilla on asettelutilaa huomattavasti paljon enemmän, kuin Suomen messutapahtumissa. Suurien hallien välille on järjestetty jopa bussikuljetuksia helpottamaan kävelemistä pitkien käytävien välille. Tapahtumassa on myös tarkoitus saada kääntäjiä kiinnostumaan kirjojen kääntämisestä eri kielille.

Teemamaana Suomi

Vuonna 2015 Frankfurtin kirjamessuilla oli teemamaana Suomi. Kotimaista kirjallisuutta toi tutuksi Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus. Ohjelma oli rakennettu yhdessä alan kustantajien ja muiden asiantuntijoiden kesken. Sen mukana toteutettiin myös runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia, jotka lopulta huipentuivat näihin Saksassa järjestettäviin messuihin. Messukeskuksen kuudessa hallissa oli messujen aikaan yhteensä yli 140 erilaista ohjelmaa. Lasten aluetta koristamaan tuotiin Muumi-aiheinen linja-auto. Suomi valmistui teematatapahtumaan tekemällä pohjatyötä useiden vuosien ajan. Esillä oli kattava valikoima erilaista suomalaista kirjallisuutta, kaunokirjallisuutta, dekkareita, antologioita, tietokirjoja, lasten-ja nuortenkirjoja, sarjakuvia ja runoutta. Mukana oli nykykirjallisuutta, ja klassikoita, teoksia Saamesta ja Suomesta. Myös suomenruotsalainen kirjallisuus oli edustettuna.

Teemamaana Suomi

Suuri 2 300 neliön kokoinen paviljonki oli suunnitellut Aalto-yliopiston opiskelijat. Paviljonki onnistui hyvin edustamaan useista suomalaisia kustantajia. Paviljonki toimi ikään kuin ikkunana suomalaiseen kulttuuriin ja erityisesti se edusti suomalaista muotoilua ja osaamista. Sillä välitettiin ajatusta, että lukeminen on kivaa ja kannattavaa.Tavoitteena oli lisätä suomalaisten kirjojen myyntiä myös kansainvälisesti. Messuilla näkyi Suomi-teema myös ruokailussa. Siellä oli tarjolla myös suomalaista perinneruokaa eli muunmuuassa perunamuusia ja poronkäristystä, lohileipiä ja karjalanpiirakoita.