Kaupunkijuhannus voi olla yllättävän tunnelmallinen

Juhannuksena suomalaiset suuntaavat kesämökeilleen tai festareille ja kaupungit huokuvat tyhjyyttään. Erityisesti Helsingin kaduilla ja rannoilla vallitsee ennen näkemätön autius ja kaupunkijuhannusta viettävä saattaa pohtia, miten juhannustunnelman saavuttaisi ilman mökkiympäristöä. Osa kuitenkin nauttii nimenomaan kesäisestä kaupunkitunnelmasta ja toisaalta nykyään tapahtumaakin riittää jokaiseen makuun, jos juhannuksen viettäminen täysin kotioloissa ei tunnu houkuttelevalta.

Kaupunkijuhannus voi olla yllättävän tunnelmallinen

Yhä useammat yritykset pitävät ovensa avoinna myös juhannuksena

Kaupunki ei ole ollenkaan hullumpi paikka juhannuksenakaan. Mihinkään ei tarvitse jonottaa ja Helsingissä rannatkin ovat lähellä. Pyörällä voi liikkua autoja juuri varomatta ja kaikkialla vallitsee kiireetön ilmapiiri. Saaritunnelmaa löytyy heti Helsingin edustalta, meri on läsnä kaikkialla. Kaupunkitapahtumiakin on viime vuosina tullut jatkuvasti lisää ja juhannuksena on itseasiassa mahdollista nauttia vallan mainioista pippaloista ympäri näennäisen tyhjää kaupunkia. Ravintolat ja kaupat ovat havahtuneet huomaamaan, että yhä suurempi osa kaupunkilaisista viettääkin juhannusta kotona. Toisin kuin menneinä vuosina, kaikki ei ole suljettuna juhannuksenakaan. Ruuhkaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaan suosituimpiinkin paikkoihin pääsee yleensä jonottamatta. Joka vuosi joukkoon on liittynyt uusia yrityksiä, joten kaupunkijuhannusta viettävien palveleminen on selvästi kasvava trendi. Erityisesti pienemmät putiikit ovat innostuneet venyttämään aukioloaikojaan, kun suurimmat kilpailijat ovat juhannuksen vietossa. Avoinna olevia liikkeitä löytyy hyvin mm. torikortteleista. Suuremmat kauppakeskukset puolestaan ovat pääsoin suljettuina juhannuspäivänä.

Suuntaa eväsretkelle, ravintolaan tai leiki turistia

Juhannus sopii mainiosti myös eväsretkeilyyn. Suomenlinnassa riittää elämää läpi juhannuksen ja myös saaren museot ovat suurelta osin avoinna. Juhannuksena järjestetään perinteisesti myös konsertteja ja muita tapahtumia. Helsinkiin saapuu päivittäin turistien risteilyaluksia, joten vaikka suomalaiset ovat kadonneet maisemasta, seuraa riittää vierailijoista. Heitä varten avoinna ovat myös muutamat museot mantereella. Lisäksi Helsingissä järjestetään myös juhannuksen aikaan bussikiertoajeluita ja saaristoristeilyjä. Juhannus onkin mainio hetki ottaa uusi näkökulma kotikaupunkiin.

Suuntaa eväsretkelle, ravintolaan tai leiki turistia

Juhannuksena voi kaupungissakin grillata useammilla grillipaikoilla, mutta yhtä hyvin voi astella ravintolaan valmiiseen pöytään. Ravintolat ovat innostuneet ensimmäisistä kokeiluista pitää ovet avoinna ja tämäkin on koko ajan yleistymässä. Laajentunut juhannuksen ravintolatarjonta on iloinen uutinen paitsi turisteille, myös kaupunkijuhannuksen viettäjille.

Löydä omat juhannusjuhlasi

Kaupungissa ilahduttavat nyt jo useammat juhannusjuhlat, joissa voi valintansa mukaan nauttia merellisestä tunnelmasta, perhejuhlasta, perinteisemmistä tansseista tai vaikka festarimeiningistä. Hernesaaren rannassa trendikkäät terassit houkuttelevat nuoria aikuisia läpi kesän, mutta meno jatkuu myös juhannuksena. Alueella pääsee nauttimaan musiikista ja festarinomaisesta tunnelmasta. Toinen vaihtoehto trendikkäille kaupunkilaisille löytyy vasta yleisölle avatulta Lonnan saarelta, jossa niin ikään raikaa musiikki myöhään yöhön. Samalla voi ihailla juhannuskokon loimua.

Löydä omat juhannusjuhlasi

Mitä olisi juhannus ilman saunaa ja kokkoa? Onneksi nämä löytyvät myös Helsingistä. Perinteisesti ainakin Löyly, Allas Sea Pool, Uunisaari, Kumpulan maauimala ja Uimastadion pitävät ovensa avoinna juhannuksen polskuttelijoille. Juhannuskokkoja löytyy puolestaan ainakin Pihlajasaaresta ja Seurasaaresta, joissa molemmissa on myös mainiot grillipaikat oman juhannusaterian valmistamiseen.

Juhannustansseissa tunnelma tiivistyy

Jos juhannuksena alkaa tanssijalka vipattaa ja kaipaa perinteisempiä juhannustansseja, löytyy niitäkin Helsingistä jopa kaksin kappalein. Jo legendaariset We Love Helsinki -juhannustanssit järjestetään Kalliossa Kuudennella Linjalla ja ovat kasvattaneet kokoaan aiemmista vuosista. Musiikkitarjonta koostuu suomalaisesta iskelmästä ja mukaan mahtuu niin valssia, tangoa, jazzia, vauhdikasta twistiä, riehakasta rokkia kuin tunteita herättävää suomidiskoakin. Tansseihin on tapana pukeutua perinteitä kunnioittaen ja juhlavasti.

Juhannustansseissa tunnelma tiivistyy

Kallion lisäksi tanssimaan pääsee myös Kivinokassa, jossa pukukoodi on vapaampi, mutta tunnelma yhtälailla katossa. Täällä kuullaan perinteistä tanssimusiikkia livebändin soittamana. Tanssin ja yleisen ilonpidon lisäksi voi osallistua juhannuskokon kasaamiseen ja ihastella sen roihuamista. Alkuillasta ohjelmaa on myös lapsille.