Festivaalien historia

Festivaali on tapahtuma, jota yhteisö tavallisesti juhlii ja keskittyy johonkin kyseisen yhteisön ja sen uskonnon tai kulttuurien ominaispiirteisiin. Se on usein merkitty paikalliseen tai kansalliseen juhlapäivään, melaan tai eidiin. Uskonnon ja kansanperinteen ohella merkittävä alkuperä on maatalous. Ruoka on monille niin tärkeä resurssi, että monet festivaalit ajoittuvat luonnollisesti sadonkorjuun aikaan. Uskonnollinen muistaminen ja kiitos hyvästä sadosta on sekoitettu syksyllä tapahtuviin tapahtumiin, kuten Halloween pohjoiseen pallonpuoliskoon ja pääsiäiseen eteläpuolella.

Festivaalien historia

Festivaalit palvelevat usein erityisiä yhteisöllisiä tarkoituksia, erityisesti muistoksi tai kiitokseksi. Juhlat tarjoavat uskonnollisille, sosiaalisille tai maantieteellisille ryhmille kuuluvuuden tunteen, mikä edistää ryhmien yhteenkuuluvuutta. Ne voivat myös tarjota viihdettä, joka oli erityisen tärkeää paikallisille yhteisöille ennen massatuotannon viihdettä. Kulttuuriin tai etnisiin aiheisiin keskittyvät festivaalit pyrkivät myös tiedottamaan yhteisön jäsenille heidän perinteistään; vanhempien osallistuminen tarinoita ja kokemuksia jakamalla tarjoaa mahdollisuuden perheiden yhteenkuuluvuuteen. Muinaisessa Kreikassa ja Roomassa Saturnalian kaltaiset festivaalit liittyivät tiiviisti yhteiskunnalliseen organisaatioon ja poliittisiin prosesseihin, sekä myös uskontoon. Nykyaikana festivaaleilla voi olla vieraita, kuten turisteja, jotka ovat kiinnostuneita joistakin harvinaisemmista tai historiallisemmista. Filippiinit ovat yksi esimerkki modernista yhteiskunnasta, jossa on erittäin suuri määrä festivaaleja, sillä joka ikisenä vuodenpäivänä on ainakin yksi erityinen juhla. Maassa on yli 42 000 suurta ja pienempää festivaalia, joista suurin osa on ominaisia barangayn (kylä) tasolle.

Etymologia

Sana festivaali käytettiin alunperin adjektiivina neljännentoista vuosisadan loppupuolelta. Lähi-Englannissa “festival dai” oli uskonnollinen loma. Sen ensimmäinen historiallinen tallennus, jota käytettiin substantiivina, oli vuonna 1589 (“Festifall”). Juhla tuli ensimmäistä kertaa käyttöön substantiivina noin vuonna 1200, ja sen ensimmäinen tallennettu käyttö verbinä oli noin vuonna 1300. Termiä “juhla” käytetään myös yleisessä maallisessa sanakirjassa synonyyminä minkä tahansa suuren tai kehittyneen aterian yhteydessä. Kun sitä käytetään festivaalin merkityksessä, se viittaa hyvin usein uskonnolliseen festivaaliin elokuvan tai taiteen festivaalin sijasta. Filippiineillä ja monissa muissa entisissä espanjalaisissa siirtokunnissa espanjankielistä sanaa fiesta käytetään kuvaamaan yhteisöllistä uskonnollista juhlaa suojellakseen tai varjellakseen pyhimystä.

Perinteet

Monilla festivaaleilla on uskonnollista alkuperää ja perinteiseen toimintaan liittyvä kulttuurinen ja uskonnollinen merkitys. Tärkeimmät uskonnolliset festivaalit, kuten joulu, Rosh Hashanah, Diwali ja Eid al-Adha merkitsevät vuoden loppumista ja uuden alkamista. Toiset, kuten sadonkorjuujuhlat, juhlivat kausivaihtelua. Historiallisesti merkittävät tapahtumat, kuten tärkeät sotilaalliset voitot tai muut kansanrakennustapahtumat, antavat myös sysäyksen festivaalille. Varhainen esimerkki on muinaisen egyptiläisen faaraon Ramesses III:n perustama festivaali, joka juhlii voittoaan Libyaanista. Monissa maissa kuninkaalliset juhlapyhät muistuttavat dynastisia tapahtumia aivan kuten maatalouslomat muistuttavat satoja. Festivaaleja muistetaan usein vuosittain. Maailmassa on lukuisia festivaaleja ja useimmat maat juhlivat tärkeitä tapahtumia tai perinteitä perinteisten kulttuuritapahtumien ja -toimintojen kanssa. Maailman parhaat musiikkifestivaalit ovat kiistattomasti Glastonbury, Tomorrowland, Coachella, Primavera Sound, UMF ja monet muut Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Riippumatta tyylilajistasi – EDM, rock, hip hop, pop tai metalli – sieltä löytyy ehdottomasti jokaiselle räätälöityä viihdettä. Tässä on yksi maailman parhaista festivaaleista maailmassa tällä hetkellä.

Perinteet

 

Dekmantel

Dekmantel on kehittänyt itselleen tulevaisuuden festivaalin niille, jotka haluavat kokea uusia trendejä. It’s a brand that steers clear of headline grabbing names and gimmicks, instead encouraging and rewarding risk-taking. As a result, Dekmantel has become many DJs’ favourite festival to play. Se on brändi, joka hallitsee otsikkorivien nimiä ja temppuja, mutta kannustaa ja palkitsee riskinottoa. Tämän seurauksena Dekmantelista on tullut monen DJ:n suosikkifestivaaleista