Erikoisia festivaaleja, joita järjestetään ainoastaan Yhdysvalloissa

Sille ei varmaankaan ole mitään järkevää selitystä, miksi tietyt asiat tapahtuvat vain Yhdysvalloissa ja miksi juuri siinä muodossa, kuin ne tapahtumat.

Sillekään ei ole oikeastaan selitystä, miksi jotkin asiat ovat Yhdysvalloissa vain isompia kuin Euroopassa. Tästä samasta selittämättömästä syystä jenkeistä löytyy tietysti festivaaleja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Olitpa sitten Yhdysvalloista mitä mieltä tahansa, on sellaisia asioita, jotka osataan tai halutaan tehdä pelkästään siellä. Vaikka syytä emme tiedä, näitä festivaalielämyksiä kannattaa silti lähteä kokeilemaan.

Iso osa Yhdysvaltojen festivaaleista houkuttelee paljon turisteja ympäri maailmaa monesta syystä. Yksi tärkeä syy on englannin kieli, jota lähes jokainen turisti ymmärtää edes vähän. Samaan aikaan amerikkalaiset elokuvat ovat kuitenkin maailman suosituimpia elokuvia. Kaikki nämä yhdistettynä siihen, että Yhdysvalloissa on keksitty tapahtumia, joita ei ole missään muualla, houkuttelee monia käymään.

Burning Man

Vaikka olet kuullut siitä kaikkialta, et siltikään tiedä siitä tarpeeksi. Nevadan autiomaassa ei ole käytännössä mitään. Silti siellä järjestetään vuosittain kymmenille tuhansille kulttuurin ja musiikin ystäville. Burning Man tunnetaan nimensä mukaisesti palavasta miehestä – aavikon keskelle rakennetaan suuri puinen patsas, joka sytytetään tuleen.

Monet kävijät ovat kehuneet, että Burning Man-festivaali kerää yhteen ihmisiä, jotka haluavat oppia uutta, tutustua uusiin asioihin ja rentoutua. On tavallista, että Burning Manin aikana kaikki laitteet suljetaan ja festarikävijät eivät koske mihinkään kommunikointilaitteisiin koko viikon ajaksi. Burning Manissa nähdään taidetta, rakennelmia ja teoksia, joista jokainen kertoo aina oman tarinansa. Suomalaiset ovat vieneet festareille esimerkiksi saunan. Kaikki tämä yhdistetään musiikkiin, yhdessäoloon ja jotkut jopa sanovat, että aika hidastuu näillä festivaaleilla. Käsitys maailmassa tapahtuvista asioista katoaa helposti, mutta aika menee silti nopeasti ja festareita jää henkisesti kaipaamaan.

Muita kokeilemisen arvoisia kohteita

Burning Manistä, kuivasta aavikosta, voidaankin loogisesti siirtyä täysin vastakohtaiseen festivaaliin, nimittäin vedenalaiseen musiikkifestivaaleille. Underwater Music Festival on suomeksi käännettynä suoraan Vedenalainen Musiikkifestivaali. Siellä ihan oikeasti soitetaan musiikkia veden alla. Tosin, koska instrumenttien soittaminen veden alla on lähes mahdotonta, musiikki soitetaan veden alle kaiuttimista paikallisten radiokanavien avulla. Mikä tekee tästä festivaalista hauskaa, on se, että monet pukeutuvat aiheeseen kuuluviin vetimiin, esimerkiksi merimiehiksi ja esiintyvät soittajina veden alla.

Tämän festivaalin tarkoitus ei ole vain esittää hölmöä, keksiä jotain erikoista tai pitää vain hauskaa, vaan sillä on takanaan melko isokin merkitys. Floridaa ympäröivät merialueet ovat koteja monille koralleille ja niiden selviytyminen on ekosysteemin kannalta ehdottoman tärkeää. Tämä festivaali markkinoikin sitä, kuinka tärkeää meidän on osata arvostaa vedenalaista maailmaa – melko hienoa, eikö?

Mikäli näistä kahdesta festivaalista kumpikaan ei suoraan herättänyt kipinää sisälläsi, miten olisi herkullinen ruoka? Yhdysvallat tunnetaan elokuvien ja musiikin lisäksi herkullisesta, ajoittain melko rasvaisestakin, ruuasta. Mikä siis sen parempaa, kuin osallistua ruokafestareille? Ruokafestareita järjestetään monissa paikoissa ympäri vuoden ja esimerkiksi Valkosipulifestarit Gilroyssa ovat niistä varmasti yhdet hauskimmat. Voit yllättyä, mitä kaikkea valkosipulilla voikaan tehdä ja voit palata kotiin valkosipulisempana kuin koskaan! Kanssamatkustajat lentokoneessa varmasti osaavat arvostaa.

Etooko valkosipuli? Ei se mitään, Pullmanissa järjestettävä linssifestivaali voi sopia sinulle paremmin. Usko tai älä, linssikeitto ei ole ainoa linsseistä tehtävä ruoka. Jostain syystä linssifestareilla myös juostaan ja valitaan linssikuningas- sekä kuningatar. Kuka tietää, miksi tässä kaupungissa juuri linssille on järjestetty omat festarit. Joka tapauksessa, Yhdysvallat tarjoavat suomalaiselle turistille paljon hauskaa ja mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa. Miksei siis varata seuraavaa lomamatkaa jenkkeihin niin, että pääsisit osallistumaan joillekin näistä metkoista festareista? Olisi ainakin jotain, mitä kertoa lapsenlapsille.