Elokuvarakkautta yöttömässä yössä

Sodankylän elokuvajuhlat eli englanniksi Midnight Sun Film Festival juhlistaa elokuvaa nimensä mukaisesti yöttömässä yössä. Tämä omalta osaltaan tapahtumalle aivan ainutlaatuisen tunnelman, jota varten elokuvaharrastajat matkustavat mielellään paikalle kauempaakin. Kun aurinko ei laske, eivät juhlatkaan pääty. Elokuvajuhlien aikaan Sodankylä, tuo pieni kylä napapiirin pohjoispuolella, tulvii elämää. Tavallisesti 8 000 ihmisen asuinpaikkana tunnettu Sodankylä yli kolminkertaistaa asukaslukunsa tapahtumana aikaan, sillä viiden päivän ajan kesäkuussa kaduilla liikkuu noin 28 000 festivaalivierasta.

Elokuvarakkautta yöttömässä yössä

Vuorokausirytmi häviää, elokuvia voi katsoa läpi yön

Elokuvia voi katsoa läpi yön ja välillä tankata terassilla ruokaa juomaa, piipahtaa festivaaliklubilla tanssimassa 90-luvun hittien tahtiin ja painella suoraan seuraavan elokuvan näytökseen. Kun aamuneljältä loppuvasta elokuvanäytöksestä puolestaan astuu ulos kirkkaaseen auringonpaisteeseen, voi tunnelmaa kuvailla lähinnä sanalla uskomaton. Viiden päivän aikana vuorokausirytmi katoaa täysin ja nukkua voi silloin kun huvittaa. Tavallisesti elokuvafestivaaleilla katsotaan uusia elokuvia, jotka kilpailevat keskenään eri elokuvasarjoissa tai gaaloissa. Sodankylässä kilpasarjaa ei ole ja ohjelmisto koostuukin huolellisesti valituista laatuelokuvista, joihin kuuluvat niin vanhat elokuvan klassikkoteokset kuin muutkin elokuvahistorian merkittävät virstanpylväät.

Juhlat, jotka saivat alkunsa rakkaudesta elokuvaan

Juhlat, jotka saivat alkunsa rakkaudesta elokuvaan

Sodankylän elokuvajuhla sai alkunsa intohimoisten elokuvaihmisten toimesta vuonna 1986. Festivaalin perustajina toimivat elokuvantekijät Anssi Mänttäri, Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki. Taiteellisena johtajana toimi vuosikymmenten ajan Peter von Bagh ja vuodesta 2015 lähtien tehtävää on hoitanut Timo Malmi. Sodankylän kunta on ollut mukana tapahtuman järjestämisessä aivan alusta asti. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Sodankylässä on vuosien varrella nähty lukemattomia huippuohjaajia sekä elokuvien tähtiä. Kaikkia yhdistää todellinen rakkaus elokuvaa kohtaan, sillä näiltä juhlilta ei punaisia mattoja tai jäykkiä muodollisuuksia löydy. Elokuvantekijät kulkevat kaduilla yhdessä elokuvayleisön kanssa ja ilmapiiri on lämmin ja välitön. Tämä olikin erityisen tärkeää festivaalin perustajille ja haastattelussa von Bagh korosti, että tapahtuman keskipisteenä täytyy aina olla elokuva. Tavoite lienee saavutettu, sillä Sodankylässä on nähty mm. Francis Ford Coppola ostamassa makkaroita lähikaupasta ja useita elokuvamaailman kärkinimiä oluella hotelli Sodankylän baarissa. Kaurismäet itse istuskelevat muovituoleilla terassilla festivaalikansan joukossa.

 

Käytännön järjestelyt ovat toimivia, mutta vaatimattomia

Elokuvia esitetään festivaalin aikana neljässä eri paikassa, kaikki kävelymatkan päässä toisistaan. Vain yksi näistä on virallinen elokuvateatteri. Teatteri Lapinsuun lisäksi elokuvia nähdään esimerkiksi valtavassa ulkoteltassa, jonka erikoisuuksina ovat elävän musiikin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat. Aamut aloitetaan puolestaan Sodankylässä asti perinteenä olleilla aamukeskusteluilla, joissa festivaalin päävieraita jututetaan kaikesta maan ja taivaan välillä – ja tietenkin puhutaan elokuvista. Aamukeskusteluissa voi mm. oppia, mitä maailmankuulu elokuvaohjaaja ottaisi mukaansa autiolle saarelle.

Käytännön järjestelyt ovat toimivia, mutta vaatimattomia

Gourmet-juhlasta ei ole kysymys, eivät elokuvanäytöksestä toiseen juoksevat cinefiilit sitä kaipaakaan. Elokuvateattereiden välistä löytyy kioski, josta saa vatsansa täytteeksi vohveleita, makkaraa ja porohampurilaisia, palanpainikkeeksi olutta. Samoina toistuvat ruoat alkavat viikon loppua kohden tympimään, mutta se kuuluu asiaan ja on elokuvajuhlien nostalgista tunnelmaa.

Unohtumattomia ja yllättäviä elämyksiä

Musiikin säestämät mykkäelokuvanäytökset ovat yksi festivaalin vuotuisista hiteistä, mutta toinen yleisömagneetti ovat karaokenäytökset. Näissä näytöksissä yhteisöllisyys on käsin kosketeltavaa, kun sadat ihmiset tanssivat ja laulavat kesäyössä esimerkiksi Abba-elokuvan kappaleiden tahtiin.

Unohtumattomia ja yllättäviä elämyksiä

Elokuvajuhlilla voi toki suunnitella aikataulunsa etukäteen hyvinkin tarkasti, mutta muillakin tyyleillä nautinto on taattu. Jos jokin näytös ehditään myydä loppuun, ei asiaa kannata jäädä liikaa harmittelemaan. Parasta antia on mennä katsomaan jotain itselleen tuntematonta elokuvaa, sillä tätä kautta saattaa löytyä todellisia helmiä. Sodankylän ohjelmista valitaan tarkasti ja huonoja elokuvia ei juuri mukaan mahdu. Myös tuttujen klassikkoelokuvien näkeminen filmikopiolta on vaikuttava elämys.