Elokuvafestivaalit

Elokuvafestivaali on järjestetty, laajennettu elokuvien esitys yhdestä tai useammasta elokuvateatterista tai näytöspaikoista, yleensä yhdessä kaupungissa tai alueella.

Elokuvafestivaalit

Elokuvafestivaalit osoittavat yhä useammin elokuvia ulkona. Elokuvat voivat olla tuoreita, ja festivaalin painopisteistä riippuen ne voivat sisältää kansainvälisiä ja kotimaisia julkaisuja. Jotkut festivaalit keskittyvät tiettyyn elokuvantekijään tai -tyyliin (esim. film noir) tai aiheeseen (esim. kauhuelokuvafestivaalit). Useat elokuvafestivaalit ovat erikoistuneet lyhytelokuviin, joiden enimmäispituus on määritelty. Elokuvafestivaalit ovat tyypillisesti vuosittaisia tapahtumia. Jotkut elokuvahistorioitsijat, mukaan lukien Jerry Beck, eivät pidä elokuvafestivaaleja virallisina elokuvan julkaisuina.

Hyviä elokuvafestivaaleja

Maailman arvostetuimpia elokuvafestivaaleja pidetään yleensä Cannesissa, Berliinissä ja Venetsiassa. Näitä festivaaleja kutsutaan joskus “Big Threeksi”. Toronton kansainvälinen elokuvafestivaali on Pohjois-Amerikan suosituin festivaali; Time kirjoitti, että se oli “kasvanut paikaltaan vaikutusvaltaisimpana elokuvan festivaalina vaikutusvaltaisimmaksi elokuvafestivaaliksi, piste.” Venetsian elokuvafestivaali on maailman vanhin elokuvafestivaali. Venetsian elokuvafestivaali Italiassa alkoi vuonna 1932 ja on vanhin elokuvafestivaali, joka on edelleen pystyssä. Raindance-elokuvafestivaali on Ison-Britannian suurin itsenäisten elokuvien juhla, joka järjestetään Lontoossa lokakuussa. Manner-Euroopan suurin itsenäinen elokuvafestivaali on ÉCU The European Independent Film Festival, joka alkoi vuonna 2006 ja joka järjestetään joka kevät Pariisissa, Ranskassa. Edinburghin kansainvälinen elokuvafestivaali on Britannian pisin festivaali. Australian ensimmäinen ja pitkäkestoisin elokuvafestivaali on Melbournen kansainvälinen elokuvafestivaali (1952), jota seuraa Sydneyn elokuvajuhla (1954). Pohjois-Amerikan ensimmäinen ja pitkäkestoisin lyhytelokuvafestivaali on Yorktonin elokuvafestivaali, joka perustettiin vuonna 1947. Yhdysvaltojen ensimmäinen elokuvafestivaali oli Columbus International Film & Video Festival, joka tunnetaan myös nimellä The Chris Awards, joka pidettiin vuonna 1953. Elokuvataiteen säätiö San Franciscossa, “Chris Awardsit (on) yksi arvostetuimmista dokumentti-, koulutus-, liike- ja informaatiokilpailuista Yhdysvalloissa; se on vanhin laatuaan Pohjois-Amerikassa ja juhlii 54 vuottaan.” Sitä seurasi neljä vuotta myöhemmin San Franciscon kansainvälinen elokuvafestivaali, joka pidettiin maaliskuussa 1957 ja jossa korostettiin tyylikkäitä dramaattisia elokuvia. Festivaalilla oli merkittävä rooli ulkomaisten elokuvien esittelyssä amerikkalaisille yleisöille. Ensimmäisen vuoden elokuviin sisältyivät Akira Kurosawan Throne of Blood ja Satyajit Rayn Pather Panchali. Nykyään ympäri maailmaa järjestetään tuhansia elokuvafestivaaleja – korkeatasoisista festivaaleista, kuten Sundance Film Festival ja Slamdance Film Festival (Park City, Utah), kauhujuhliin, kuten Terror Film Festival (Philadelphia) ja Park City Film Music Festival, ensimmäinen Yhdysvaltain elokuvafestivaali, joka on omistettu musiikin kunnioittamiselle elokuvassa. Elokuvarahoituskilpailut, kuten Writers and Filmmakers, otettiin käyttöön, kun tuotantokustannuksia voitiin laskea merkittävästi, ja Internet-teknologia mahdollisti elokuvan tuotannon yhteistyön. Suurin eurooppalainen festivaali on Cannes Film Festival Ranskassa sekä Berliinin ja Venetsian elokuvafestivaaleilla.

Elokuvateollisuuden nousu