Bättre Folk on maaginen hetki kesässä, Hailuodon upeissa maisemissa

Bättre Folk on monien kävijöidensä mielestä maailman kaunein festivaali. Ainakin puitteet ovat saarifestivaalilla kohdillaan ja tapahtuma on tietoisesti haluttu pitää tarpeeksi pienenä, jotta kotoisa ja persoonallinen tunnelma säilyisivät. Tässä on ainakin toistaiseksi onnistuttu, samalla kun festivaali on jo noussut kulttimaineeseen. Kävijöitä on päivässä noin tuhat. Pienellä Hailuodon saarella järjestettävän festivaalin tunnusmerkkejä ovat upean miljöön lisäksi kiinnostava uusi musiikki, kirjailijatapahtumat, lokit, Hailuodon kaunis majakka ja kylmässä merivedessä polskivat festivaalikävijät.

Bättre Folk on maaginen hetki kesässä, Hailuodon upeissa maisemissa

Sympaattinen festivaali ei aio tarjota kaikkea kaikille

Bättre Folkin järjestäjät ovat usein kuvailleet festivaaliaan toteamalla, että se ei todellakaan tarjoa kaikkea kaikille. Esiintyjät valitaan nimenomaan indiepuolelta ja musiikki sopii parhaiten aikuiseen makuun. Tämä rajaa ja määrittää omalta osaltaan kävijäkuntaa, lähinnä sanan parhaassa merkityksessä. Erilaisella esiintyjäkattauksella myös festivaalin tunnelma olisi nopeasti erilainen. Festivaalin tapahtumat jakaantuvat kahdelle eri lavalle. Isommalla lavalla kuullaan musiikkia, pienempi lava on varattu kirjailijoille. Lisäksi musiikkiesityksiä kuullaan myös läheisen Luotsihotellin Luoto-ravintolassa. Bättre Folkin musiikkitarjonta keskittyy lähinnä kotimaiseen vaihtoehtorockiin, tuoden lavalle ilahduttavan kattauksen indie-artisteja.

Sympaattinen festivaali ei aio tarjota kaikkea kaikille

Kirjallisuuden ja musiikin yhdistelmä festivaalitarjonnassa on hämmentävän toimiva kokonaisuus ja sopii leppoisiin kesäpäiviin täydellisesti. Välilä vieraat suuntaavat savusaunaan, välillä mereen virkistäytymään. Välillä istutaan piknik-vilteillä ja välillä intoudutaan tanssimaan. Ihmiset hehkuvat kesäisen kauniina, eikä hetkeen kaipaa mitään muuta. Illan viimeisen esiintyjän jälkeen lauttaa odotellessa pystyyn laitetaan vielä disko, jossa voi tanssia kesäyön huumassa.

Valokeilassa kirjailijat ja heidän haastamisensa

Musiikin lisäksi Bättre Folkissa tärkeänä osuutena ohjelmaa ovat kirjailijat. Heidät kutsutaan lavalle eräänlaiseen kirjailijahaastatteluun, mutta mistään perinteisestä jutustelusta ei ole kysymys. Kirjailijat joutuvat joka kerta epämukavuusalueelleen, mutta heittäytyvät kiitettävällä innostuksella leikkiin mukaan. Riku Korhonen on esittänyt banjon säestämänä lavalla suomalaisen miehen angstia käsittelevän monologin ja Finlandia-palkinnon voittanut Laura Lindstedt puolestaan on tulkinnut Oneiron-kirjaansa punk-versiona. Yleisö on päässyt seuraamaan, kun Antti Tuomainen kirjoitti lavalla kirjaansa ja Antti Nylén esitti surkean version suosikkibändinsä Morrisseyn kappaleesta Bigmouth Strikes Againon. Vaikka itse musiikkiesitys repi korvia, sai kirjailija uskomaton heittäytymiskyky yleisön villiksi tuollakin kertaa.

Täällä ei pingoteta

Bättre Folkia on alusta, eli vuodesta 2011 asti järjestetty rennolla otteella, joka näkyy välittömästi tunnelmassa. Saariolosuhteissa sähköt ovat toisinaan katkenneet ja aina sääkään ei ole suosinut, mutta tunnelmaa tämä ei ole päässyt latistamaan. Meren läheisyys ja lokkien kirkuna ovat erottamaton osa festivaalin tunnelmaa. Auringonlaskut hurmaavat ja saavat kalastajien veneet ja punamultaiset ranta-aitat hehkumaan. Festivaali houkuttelee lähinnä aikuisia juhlijoita, eikä järjestyshäiriöitä ole ollut. Juhlinta on hyväntuulista ja rauhallista.


Täällä ei pingoteta

 

Täällä ei pingoteta

Pieni Hailuodon saari sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Oulusta. Oulun linja-autoasemalta kulkevat festivaalibussit ja itse saareen pääsee ainoastaan lautalla, merimatka kestää noin puoli tuntia. Asukkaita saarella on alle tuhat ja alueen majoituskapasiteetti on erittäin rajallinen. Viimeisetkin majoituspaikat varataan yleensä viimeistään alkuvuodesta ja jokaisen tuvan saunakammari on täynnä festivaalikansaa. Festivaalin ohjelma kuitenkin suunnitellaan siten, että juhlijat ehtivät viimeisellä lautalla takaisin mantereelle. Kaikki eivät kuitenkaan malta lähteä yöksi pois Hailuodon taikakentästä. Osa pystyttää sääskiä uhmaten omat telttansa ja jäävät ohjelman päätyttyä nauttimaan tyynestä merestä ja rannan silkkisestä hiekasta. Yöttömässä yössä, musiikin ja kirjallisuuden täyttämän päivän jälkeen on mukava nauttia uusien ja vanhojen ystävien seurasta ja kuunnella laineiden liplatusta. Ei ihme, että suurin osa kävijöistä palaa paikalle vuosi toisensa jälkeen.